Komlóssy Gábor

Trombitaművész - tanár és hangszerspecialista

Curriculum Vitae

 

1979-ben születtem Budapesten, trombita tanulmányaimat Losonczi Gabriellánál és Inhoff Edénél kezdtem, majd Nagyiván Évánál folytattam.

 

1993-tól a Bartók Konzervatóriumban Simon Atilla, 1998-tól a budapesti Liszt Ferenc Zenakadémián Varasdy Frigyes tanítványa voltam. 2003-ban szereztem trombitaművész-tanári diplomát.

 

2005-2006-ig a bécsi Zeneakadémián Carole D. Reinhartnál és Leonhart Paulnál folytattam posztgraduális tanulmányokat, emellett Velenczei Tamás, Tarkövi Gábor, Mark Gould, Bo Nilsson, Fred Mills, Max Sommerhalder, Niklas Eklund, Heinrich Bruckner, Markus Stockhausen és Reinhold Friedrich kurzusain bővítettem ismereteimet.

 

Fontosabb versenyek, díjak:

 

- aranyérem - „Excellent- á l’unanimité du Jury” titulussal az UGDA European Trumpet Competition versenyen  Luxembourgban  2001-ben,

- „Prix Européen d’Encouragement” – a PRO EUROPA Cultural Foundation díja,  Strasbourg, Franciaország, 2001,

- második díj /ex aequo/ az International Trumpet Guild (ITG) 2003 Conference Trumpet Solo Competition versenyen, Fort Worth, Texas, USA.

- két alkalommal nyertem el a „Fischer Annie Ösztöndíjat”  (2007-ben és 2008-ban).

 

Kamaraegyüttesekkel a Budapesti Vonósok, a Budapest Baroque, a Savaria Baroque, a Sonatores Pannoniae, a Rheinische Kantorei/D és aYale Schola Cantorum/USA együtteseivel Bach és Händel darabjaiban léptem fel piccoló- és barokktrombitás előadások szólistájaként.

 

1999 óta vagyok állandó első trombitása a Weiner-Szász kamaraszimfonikusoknak.

Részt vettem a BM Duna, a Danubia Szimfonikusok hangversenyein és a St Margaretheni Operafesztiválokon. Rendszeresen közreműködök a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyein, turnéin és lemezfelvételein.

Az Állami Operaház produkcióiban színpadi zenészként veszek részt.

Kamarazenészként az Ewald Kvintett lemezén is szerepeltem, és a Magyar Rézfúvós Kvintett koncertjein játszottam.

Ezeken kívül a Fehérgyarmati Rézfúvós Fesztiválon, a veszprémi fesztiválon és a Magyar Rádió hangversenyein léptem fel.

 

2005-2013 között a budapesti Bartók Konzervatórium tanáraként a barokktól a kortárs zenéig terjedő trombitairodalom és a korabeli hangszeres gyakorlat és előadásmód megismertetésén dolgoztam.

 

Barokk / natúr- hangszeren, kornetten, német ventiltrombitán, pisztonon, basszus- trombitán egyaránt játszom. Ezekkel hangszerekkel számos turnén vettem részt.

© 2019 Komlóssy Gábor